29. nov, 2018

Tegenwind

Ineens schoot het mij te binnen.
Ik denk dan altijd even na om de afzender van die gedachte te identificeren want ik heb geen zin om te reageren op een prikkel, gedachte of gevoel die/dat mij niet verder helpt of de verkeerde kant op stuurt.

Bij heel veel interviews op de TV is de eerste vraag vaak: “Hoe voel je je nou?” Alsof je gevoel de graadmeter is van jouw welzijn.

Nou, in dat geval was ik al lang de weg kwijt geweest in mijn leven hetgeen mij in het verleden regelmatig overkomen is.

Oops, ik dwaal af…. maar als iets goed voelt wil dat nog niet zeggen dat je op de goede weg zit en andersom moet je som dwars door een gevoel vasthouden aan een koers die je hebt uitgestippeld.

De gedachte die me te binnen schoot dus, daar gaat het nu om.


“Als je bij tegenwind afstapt ga je nooit je doel bereiken”

 

Ik denk dat die gedachte het antwoord was op vijf gesprekken die ik de afgelopen dagen heb gevoerd. Al die mensen hadden tegenwind en dachten aan opgeven, afstappen of omdraaien omdat de rit naar het doel te zwaar was geworden.

Herken je dat ook?
Nou is het al fijn dat je een doel hebt in je leven want dan heb je in ieder geval in de gaten dat ‘iets’ je tegenhoudt om te komen waar je naartoe wilt. Geen doel hebben is aan de ene kant makkelijker want je gaat gewoon lekker voor de wind maar je komt ook helemaal nergens en dat is ook heel onbevredigend. Maar dat is weer een ander verhaal.

Wat kun je dan doen bij tegenwind?

1. Echt op je tandvlees doortrappen tot je er bent. Pijn lijden, snot aan je kin maar als overwinnaar weten dat je de tegenstand(er) hebt verslagen.

2. Rust nemen. Het gaat ‘m vandaag niet meer worden maar hopelijk morgen minder wind en iets later aankomen dan je had gehoopt.

3. Opgeven. Je gaat jouw bestemming niet bereiken en laat je lekker voor de wind terugblazen naar je comfortzone.  

Net nu ik dacht alle mogelijkheden op een rijtje te hebben schiet me misschien wel de belangrijkste te binnen. Weet je wat wielrenners in het peloton doen als ze sterke tegenwind hebben? Ze vormen een waaier en verschuilen zich achter degene die voor hen rijdt. En als degene aan kop moe wordt dan laat die zich zakken naar de staart van de groep. Zo rouleert de groep en komt men allemaal, door goed samen te werken, aan de finish.

En nu schiet ook het filmpje in mijn gedachten dat hierbij hoort en daarmee heb ik het voor vandaag weer gezegd en ga ik verder met strijken.

https://www.youtube.com/watch?v=llE8FtJnf-k