3. nov, 2015

Kraakhelder graag!

Mooi om afgelopen zondag Nicky Scholten te horen vragen om met elkaar alles achter te laten en samen bergopwaarts te gaan om terug te keren met hetgeen God ons daar zou geven. Het gebeurde precies zoals hij van te voren aangaf, althans bij mij. God liet mij een heldere glazen schaal zien die gevuld was met water met daarop drijvend een paar bloemen. Het water was net niet echt helder want er zweefden  een paar heel kleine vuiltjes in. Mwahhh, zou je zeggen, een paar van die vuiltjes maakt toch niet zoveel uit, maar toen ze werden verwijderd werd het water opeens kraakhelder en kon je er zó  goed doorheen kijken dat het leek alsof er zich niets bevond tussen mijn oog en het achterliggende tafereel. Whow, wat een enorm verschil!!

“Kijk Jaap”, zei God, “dit is echt heel belangrijk want je ziet goed het verschil tussen heel licht vertroebeld en kraakhelder. Het gaat hierbij om jou en ieder ander die door mij gebruikt wil worden. Na het wegnemen van die vuiltjes is er nu van twee kanten onbelemmerd doorzicht. In de praktijk komt het erop neer dat alles wat ik wil doorgeven zonder enige vervorming kan worden ontvangen aan de andere kant van jou. Anderzijds kan iemand door jou heen mij goed zien en horen. Op die manier ben jij een goed functionerend medium, kraakhelder en waardevol voor mij en voor degene die iets van mij wil ontvangen. Laat dus ook de kleine vuiltjes wegnemen. Ik wil jou kraakhelder hebben”.

Nou, dat wil ik natuurlijk graag maar hoe gaat dat in zijn werk. Even kijken wat er in de bijbel staat over ‘ongerechtigheden’, want dat woord komt in mijn gedachten. Dat woord komt 58 keer voor en ‘ongerechtigheid’ zelfs 208 keer. Mij spreekt bij dit beeld de volgende tekst het meest aan:

1 Joh.1:9 – Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.

Natuurlijk ga je dan gelijk even nadenken wat er nog weg te nemen valt. Nou, kleine dingetjes dus. Echt geen grove brokken meer want dan had ik wel een ander plaatje gekregen. Nee, karaktertrekjes, onhebbelijkheden, woordkeuze, ongeduld. Dat soort ongein. Soms zien we het niet eens aan onszelf maar gelukkig zijn er goeie vrienden aan wie je kunt vragen om effe mee te kijken. Oefff.... wat haal ik nou op m'n nek?...

Prachtig, zo’n helder bakkie water….